News Default Transformasi Digital: 5G, Kecerdasan Buatan, dan Awan
0
Inovasi

Published :

Transformasi Digital: 5G, Kecerdasan Buatan, dan Awan

Oleh Rob Lyons, Mac 2024

Kita hidup dalam zaman transformasi digital yang dirasai oleh banyak industri, tetapi tidak ada yang lebih terasa daripada dalam industri telekomunikasi. Di sini, konvergensi rangkaian 5G, kecerdasan buatan (AI), dan awan memacu ekonomi digital baru yang berorientasikan kepada pengguna dan perniagaan.

Perubahan yang Mendalam

Pada tahun 2024, AI akan dimonetisasi. Setelah tahun 2023 yang penuh dengan eksperimen, tahun ini adalah masa pelancaran produk baru yang diperkayakan dengan AI. Contohnya, sistem AI di pusat hubungan pelanggan membolehkan ejen menyintesis isu rangkaian dengan cepat dan tepat, mencari rekod masa lalu, dan memberi respons kepada permintaan pelanggan secara langsung. Kerjasama kami dengan Orange adalah contoh bagus kerjasama antara AI dan ejen. Mereka menguji Generative AI (GenAI) untuk mentranskripsi panggilan, merangkum perbualan antara pelanggan dan ejen, dan mencadangkan tindakan lanjut kepada ejen berdasarkan perbincangan tersebut. Ini berpotensi meningkatkan kecekapan dan kualiti interaksi dengan pelanggan.

Kelebihan Awan

Untuk perniagaan seperti pengeluar atau peniaga runcit berjaya di seluruh dunia, mereka memerlukan sambungan yang meluas, berkapasiti tinggi, dan rendah lembab. Walaupun belum mencapai tahap itu, banyak perusahaan kecil dan sederhana (SME) mengatasi batasan sambungan dengan memasang Google Distributed Cloud di premis mereka untuk menyokong sambungan "sentiasa aktif". Oleh itu, banyak peniaga runcit memasang mesin titik jual yang dikuasakan oleh pelayan yang diletakkan di dalam kedai mereka.

Peranan Nokia

Nokia dahulu dikenali dengan telefon. Kini, fokus kami adalah pada rangkaian, perisian, dan teknologi B2B. Kami bekerjasama dengan penyedia perkhidmatan seperti Verizon, Vodafone, dan Telefonica, serta dengan perusahaan. Keahlian kami sepenuhnya tertumpu pada menghubungkan ekosistem digital untuk membolehkan mereka menggunakan awan dengan selamat dan boleh dipercayai untuk meningkatkan keupayaan rangkaian mereka. Sebagai perniagaan, kami semakin beralih kepada menjual Perisian sebagai Perkhidmatan (SaaS), yang membolehkan pelanggan menyambung dan menggunakan aplikasi berdasarkan awan melalui Internet. Dengan menggabungkan AI, misalnya dalam analisis atau pengesanan anomali rangkaian, pelanggan kami dapat melaksanakan dengan skala yang lebih besar dengan kecekapan dan penjimatan yang lebih cepat. Salah satu penyelesaian berasaskan AI yang kami tawarkan adalah AVA Energy Efficiency, yang menggunakan pembelajaran mesin untuk menganalisis rangkaian dan membuat keputusan dinamik tentang mematikan atau meningkatkan sumber semasa waktu tenang atau sibuk yang tidak dirancang.

 • Reactions

  0
  0
  0
  0
  0
  0

  Your email address will not be published. Required fields are marked *