News Business Shein: Explosieve Winstgroei in de Wereld van Betaalbare Mode
0
H&M

Published :

Shein: Explosieve Winstgroei in de Wereld van Betaalbare Mode

Door onze correspondent in Singapore

31 maart 2024

Winstverdubbeling

Modewebwinkel Shein, oorspronkelijk afkomstig uit China, heeft het afgelopen jaar zijn winst meer dan verdubbeld. Volgens een financieringsdocument dat de zakenkrant Financial Times citeert, boekte Shein een indrukwekkende winst van ruim 2 miljard dollar (bijna 1,9 miljard euro). Dit is aanzienlijk meer dan de 700 miljoen dollar winst die het bedrijf in 2022 behaalde.

Razendsnelle Opmars

Shein heeft snel marktaandeel veroverd in de wereld van 'fast fashion'. De webwinkel staat bekend om zijn extreem betaalbare kleding, die razendsnel in de digitale schappen verschijnt. Klanten wereldwijd kochten in 2023 voor maar liefst 45 miljard dollar aan kleding en andere mode-items via Shein.

Kritiek en Controverse

De snelle groei van Shein gaat echter gepaard met kritiek. Maatschappelijke organisaties wijzen erop dat de makers van de kleding te weinig betaald krijgen en dat het milieu zwaar te lijden heeft onder de massaproductie. Shein's werkwijze wordt in twijfel getrokken, vooral omdat het bedrijf vaak ontwerpen lijkt te 'lenen' van kleinere concurrenten.

Beursgang en Politieke Argwaan

Shein bereidt zich voor op een beursgang in New York, waar Amerikaanse en Chinese toezichthouders nog goedkeuring moeten verlenen. Binnen de Amerikaanse politiek roept de komst van het internetbedrijf argwaan op. Senator Marco Rubio heeft de beurswaakhond SEC opgeroepen om Shein extra grondig te onderzoeken op mogelijke banden met de Chinese Communistische Partij en de Chinese overheid.

 • Reactions

  0
  0
  0
  0
  0
  0

  Your email address will not be published. Required fields are marked *