News Default Brussel voorafgaand aan een minder groene GLB
0
Gemeenschappelijk landbouwbeleid

Published :

Brussel voorafgaand aan een minder groene GLB

Op 29 maart 2024 hebben de Europese instellingen, onder druk van de landbouwsector, in slechts enkele weken tijd en zonder democratisch debat enkele kernmaatregelen van de vergroening van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) teruggedraaid. Dit heeft geleid tot felle kritiek van milieuorganisaties en onderzoekers.

De druk van de landbouwsector

Recentelijk hebben boeren in Brussel hun ongenoegen geuit door middel van demonstraties. Ze benadrukken hun standpunten tijdens de bijeenkomst van de 27 ministers van landbouw van de Europese Unie. De overkoepelende landbouwfederatie Copa-Cogeca is over het algemeen tevreden met de voorstellen van de Europese Commissie, die bepaalde milieuregels van het GLB wil versoepelen. Dit terwijl niet-gouvernementele organisaties (NGO's) en onderzoekers het als een verontrustende stap terug beschouwen.

De stem van de kleine en middelgrote boeren

De manifestatie op 26 maart werd georganiseerd door organisaties die zijn aangesloten bij de Europese coördinatie Via Campesina (ECVC). Deze organisatie verdedigt de belangen van kleine en middelgrote boeren en pleit voor een divers en duurzaam landbouwmodel. Volgens hen schieten de voorgestelde maatregelen tekort. Terwijl administratieve vereenvoudiging wordt toegejuicht, is het verminderen van milieueisen niet hun strijd.

De erosie van voorwaarden

De Europese Commissie presenteert de voorgestelde wijzigingen in het GLB als gerichte hervormingen om administratieve lasten te verminderen. Deze aanpassingen hebben echter tot doel om de naleving van bepaalde "goede landbouwpraktijken op milieugebied" (BCAE) te versoepelen. Deze praktijken zijn essentieel voor biodiversiteit en bodembehoud. Het is van groot belang dat de Commissie de balans vindt tussen administratieve vereenvoudiging en het behoud van milieudoelen.

 • Reactions

  0
  0
  0
  0
  0
  0

  Your email address will not be published. Required fields are marked *