News Business Goldman Sachs: Vraag naar Wegbrandstof bereikt Maximum tegen 2032
0
Energie

Published :

Goldman Sachs: Vraag naar Wegbrandstof bereikt Maximum tegen 2032

Door onze economische correspondent

Op 2 april 2024

Goldman Sachs, de gerenommeerde bank voor investeringen, heeft een opmerkelijke voorspelling gedaan: de wereldwijde vraag naar wegbrandstof zal zijn hoogtepunt bereiken tegen 2032. Dit komt voort uit de toenemende populariteit van elektrische voertuigen en de voortdurende efficiëntieverbeteringen van interne verbrandingsmotoren.

Elektrische Revolutie

Volgens de prognoses van Goldman Sachs zal de wereldwijde vraag naar wegbrandstof nog met 5% toenemen tot een piek van 50 miljoen vaten per dag tegen 2032. Deze stijging wordt echter gecompenseerd door een opvallende trend: elektrische voertuigen zullen naar verwachting meer dan de helft van de autoverkopen uitmaken tegen 2040. Dit betekent dat de traditionele verbrandingsmotoren geleidelijk plaatsmaken voor hun emissievrije tegenhangers.

Impact op de Wereldwijde Vloot

Goldman Sachs benadrukt dat de wereldwijde vloot van 1,7 miljard voertuigen in 2023 al verantwoordelijk was voor 47% van de totale vraag naar olie. Benzineverbruik speelde hierbij een cruciale rol. Nu elektrische voertuigen, inclusief batterij-elektrische en oplaadbare hybrides (maar niet de traditionele hybrides), steeds prominenter worden, neemt de vraag naar olie af.

Efficiëntie en Toekomstige Trends

Goldman Sachs voorspelt dat de efficiëntieverbeteringen van interne verbrandingsmotoren de olieconsumptie per voertuig met maar liefst 65% zullen verminderen. Tegen 2040 zal elk voertuig gemiddeld slechts 285 gallons olie per jaar verbruiken. Bovendien zal het wereldwijde aantal voertuigen, inclusief elektrische varianten, met 60% toenemen tegen 2040.

Regionale Verschillen

De piek in de vraag naar olie zal variëren afhankelijk van het land. Terwijl de opkomende markten buiten China hun vraag naar wegbrandstof tot 2040 zullen zien stijgen, zullen de landen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en binnenkort ook China hun consumptie zien afnemen. Goldman Sachs schat dat de piekperiode ergens tussen 2025 en na 2040 zal liggen, afhankelijk van economische groeipaden en de evolutie van elektrische voertuigen.

Toekomstige Kansen

Hoewel de vraag naar wegbrandstof afneemt, zijn er nog steeds kansen in de petrochemische sector en de luchtvaartindustrie. De groei van producten zoals brandstof voor militaire en civiele vliegtuigen blijft solide.

 • Reactions

  0
  0
  0
  0
  0
  0

  Your email address will not be published. Required fields are marked *