News Business Vinci en Holcim geconfronteerd met hoge kosten door koolstofprijs
0
Onderneming

Published :

Vinci en Holcim: Kosten van koolstof stijgen

Door Jacques Violet-Secondi

Gepubliceerd op 31 maart 2024 om 14:00 uur, bijgewerkt op 2 april 2024 om 14:25 uur

De uitdaging voor de bouwsector

De bouwsector kan niet langer ontsnappen aan haar verantwoordelijkheid. Materialen zoals zand, grind, klei en andere niet-metalen mineralen vertegenwoordigen nu de helft van alle jaarlijks gewonnen grondstoffen op aarde. Dit heeft een grote impact op het klimaat, met bijna 40% van de totale broeikasgasemissies (inclusief de hele levenscyclus van gebouwen).

Stijgende kosten door CO2-uitstoot

Cementproducenten staan op korte termijn voor een kostenstijging door de facturering van hun CO2-uitstoot. Het tijdperk van gratis toegewezen emissierechten is voorbij, en CO2-uitstoot moet nu op de markt worden gekocht. Voor de beste cementfabrieken, die per ton geproduceerd cement ongeveer 600 kilogram CO2 uitstoten, betekent dit een kostenstijging van meer dan 50%.

Alternatieven voor traditioneel cement

De cementindustrie wordt gestimuleerd om materialen zoals kalksteen en klei te verminderen en clinker te vervangen door industriële reststoffen zoals hoogovenslakken. Diversificatiestrategieën, zoals die van Holcim, die 21% van hun omzet uit oplossingen voor afdichting en dakbedekking halen, of uitbreiding naar opkomende markten waar traditioneel cement langer zal worden geaccepteerd, zijn essentieel.

Dit artikel is exclusief voor abonnees. Ontgrendel het volledige artikel en grijp de kansen van dit moment. Abonneer u voor slechts €1.

 • Reactions

  0
  0
  0
  0
  0
  0

  Your email address will not be published. Required fields are marked *