News Default Botswana dreigt 20.000 olifanten naar Duitsland te sturen wegens trofeejacht
0
Duitsland

Published :

Botswana dreigt 20.000 olifanten naar Duitsland te sturen wegens trofeejacht

Door onze nieuwsredactie | Woensdag 3 april 2024

De Botswaanse president Mokgweetsi Masisi is kwaad, omdat het Duitse ministerie van Milieu strengere regels voor de import van jachttrofeeën heeft ingevoerd. Berlijn is bezorgd over de stroperij in het Zuid-Afrikaanse land.

Importregels en biodiversiteit

Het Duitse ministerie van Milieu heeft nieuwe importregels opgesteld om biodiversiteit te behouden en de import van jachttrofeeën duurzaam en legaal te laten verlopen. Duitsland is een van de grootste importeurs van jachttrofeeën in de Europese Unie. Deze trofeeën zijn dieren die puur voor de jacht zijn doodgeschoten en waarvan jagers een deel meenemen als trofee.

Botswana's olifantenpopulatie

Botswana heeft met zeker 130.000 dieren de grootste olifantenpopulatie ter wereld. President Masisi benadrukt dat de jacht "een belangrijk middel" is om de populatie onder controle te houden. In 2014 verbood Botswana de trofeejacht, maar in 2019 werden de beperkingen opgeheven onder druk van lokale gemeenschappen. Het land hanteert nu jaarlijkse jachtquota.

Dreigement geen grap

President Masisi heeft eerder al opgeroepen om olifanten de grens over te sturen. In maart dreigde Botswana tienduizend olifanten naar Londen te sturen om iets aan de enorme populatie te doen. Hij noemt dit dreigement "geen grap" en benadrukt dat Botswana de prijs betaalt voor het behoud van deze dieren.

De president vertelde aan de Duitse krant Bild dat de olifanten schade veroorzaken, gewassen opeten en bewoners vertrappen. Het Duitse ministerie van Milieu is in gesprek met Afrikaanse landen die door de importregels zijn getroffen, waaronder Botswana.

Discussies binnen de EU over strengere importbeperkingen richten zich op het uitbreiden van de lijst met beschermde soorten.

 • Reactions

  0
  0
  0
  0
  0
  0

  Your email address will not be published. Required fields are marked *