News Entertainment Lisette Lombé: Een Poëtische Reis
0
National poet

Published :

Lisette Lombé: Een Poëtische Reis

Door Aliou Prins

2 april 2024 - Leestijd: 2 minuten

De Passie voor Taal

Lisette Lombé, geboren in Namur uit een Belgische moeder en een Congolese vader, is een romaniste en gediplomeerd mediator. Voordat ze een veelzijdige kunstenares werd, doceerde ze Frans. Haar liefde voor taal is diep geworteld.

Slam en Activisme

Lisette is niet alleen een dichteres, maar ook een actieve 'artiviste'. Ze begeleidt vrouwen, soms daklozen, bij het schrijven via het L-Slam-collectief dat ze mede-oprichtte. Haar (afro-)feministische betrokkenheid verbindt verschillende strijdpunten. Ze benadrukt dat het onmogelijk is om een antiracistische strijd te voeren met homofobie erin verweven. Haar schrijven is een mix van poëzie, liedteksten en literatuur, waarbij ze haar eigen gemengde afkomst omarmt.

Van Boeken tot Poëzie

Lisette heeft meerdere boeken gepubliceerd, waaronder het opgemerkte 'Venus Poetica' en het recente 'Eunice', een reflectie over rouw. Sinds 28 maart 2024 is ze de zesde poëtesse nationale van België, een titel die de culturele uitwisseling tussen de drie taalgemeenschappen bevordert.

Woorden als Wapens

Gedurende haar tweejarige termijn zal Lisette thema's als gevangenissen, ziekenhuizen en collectieven benadrukken. Ze wil de stem van de gemarginaliseerden, de zieken en de gediscrimineerden versterken.

Thuis in Jambes

Lisette Lombé heeft ervoor gekozen om officieel verbonden te zijn aan de gemeentelijke school in Jambes (Namur), waar ze haar hele schooltijd doorbracht.

 • Reactions

  0
  0
  0
  0
  0
  0

  Your email address will not be published. Required fields are marked *