News Entertainment Koning Willem-Alexander bezoekt Port of Zwolle: Economische Ontwikkeling en Circulair Ondernemen
0
Máxima Zorreguieta

Published :

Koning Willem-Alexander bezoekt Port of Zwolle: Economische Ontwikkeling en Circulair Ondernemen

Op 17 januari 2024 zal koning Willem-Alexander zijn eerste werkbezoek van het jaar afleggen. De bestemming? Het havenbedrijf Port of Zwolle in Meppel, een gezamenlijk initiatief van de gemeenten Zwolle, Kampen en Meppel.

Thema's van het Bezoek

Tijdens dit bezoek zullen belangrijke thema's centraal staan:

 • Economische Ontwikkeling: De koning zal zich verdiepen in de economische groei en kansen die het havenbedrijf biedt.
 • Circulair Ondernemen: Duurzaamheid en hergebruik van materialen zijn essentieel. Het havenbedrijf speelt hierin een belangrijke rol.
 • Bestuurlijke Samenwerking: De gemeenten Zwolle, Kampen en Meppel werken samen om de havenregio te versterken.

Programma van het Bezoek

De dag begint bij Alumax Boats, waar aluminium boten worden ontworpen en gebouwd. De koning zal een rondleiding krijgen en in gesprek gaan met medewerkers. In de Meppelse havenwerf worden onder andere watertaxi's, elektrische rondvaartboten en sloepen vervaardigd.

Vervolgens zal koning Willem-Alexander meer te weten komen over initiatieven in de haven, zoals waterstofgebruik, circulaire bouw en het hergebruiken van materialen uit gesloopte gebouwen en vrachtschepen.

Daarnaast zal de koning een bezoek brengen aan vrachtwagenbedrijf Scania, waar hij inzicht krijgt in het rijden op waterstof en de rol van Scania binnen de Port of Zwolle. Ook ontmoet hij studenten die stage lopen bij deze bedrijven.

De dag wordt afgesloten met een watertaxi naar het Fieldlab Circulair Ondernemen in Meppel. Hier wordt gewerkt aan de ontwikkeling, testen en productie van nieuwe duurzame producten, waaronder crackers van meelwormen. Jongeren met een mbo-diploma kunnen hier ervaring opdoen met circulair ondernemen.

Voortdurende Interesse van de Koning

Circulair ondernemen en waterstof zijn thema's waar koning Willem-Alexander zich regelmatig mee bezighoudt. Eerder bezocht hij de aanleg van het landelijke waterstofnetwerk in Rotterdam en sprak hij met Slowaakse ondernemers over circulaire economie tijdens een staatsbezoek aan Slowakije.

Ook koningin Máxima heeft haar eerste bezoek van het jaar aangekondigd. Op 24 januari zal zij het stadsdeel Almere Haven in de gemeente Almere bezoeken, met aandacht voor leefbaarheid, kansengelijkheid en eenzaamheid.

 • Reactions

  0
  0
  0
  0
  0
  0

  Your email address will not be published. Required fields are marked *